dinsdag 5 mei 2009

Vrijheid, gelijkheid, bomaanslag

Vrijheid, gelijkheid, bomaanslag
geschreven op 5 mei 2009

De dag van de vrijheid. Zo veel mensen die hun ding hebben gezegt over die zogenaamde vrijheid. En aangezien op dagen zoals vandaag iedereen iets semi-zinnigs te melden lijkt te hebben, kon ik niet achter blijven.

Vrijheid betekent volgens velen een leven zonder angst. Maar als vrijheid leven zonder angst is, vind ik dat hele 5 mei een schijnheilig gebeuren. Waarom zouden we vieren dat we vrij zijn, terwijl men doodsbang is dat ook bevrijdingspop zal uitlopen op een drama. Voordat je het festival terrein kon betreden werd iedereen gefoullieerd, en dat geeft goed aan hoe we tegenwoordig beperkt zijn in onze vrijheden.

Het enige dat dit jaar een levende indruk maakte op dodenherdenking, was de angst voor nog meer doden. Ook de komende EK’s, WK’s en Olympische Spelen zullen nooit meer zorgeloos verlopen, en zelfs als koninginnedag voortaan op autovrije zondag valt, zal men onzeker om zich heen blijven kijken op zoek naar een mogelijk verdacht persoon in de menigte.

En met al die angst moeten we maar leren omgaan, want mensen met zieke ideeen vallen niet tegen te houden. Bijkomend nadeel is dat niemand elkaar meer vertrouwd, en ik weet niet of we dat leven in vrijheid moeten noemen.

Voor mij is het belangrijkste dat ik kan gaan waar ik wil, en het recht heb om te zeggen wat ik denk. Maar ook de vrijheid van meningsuiting begint een bedreigde soort te worden, omdat men vergeet dat meningen niet zo zwart-wit zijn als reuzenpanda’s.
In Nederland mag je dus wel zeggen wat je wil, zolang je het maar niet te hard doet; Godsdienst en cultuur zijn levensgevaarlijke punten waar je je tegenwoordig voor je eigen veiligheid maar beter niet meer over uit kunt laten.

Vrijheid. 8 Letters die vandaag groot geschreven stonden op het bord voor de kop van de gemiddelde Nederlandse burger. En ik heb deze 300 woorden gebruikt om er een groot vraagteken achter te zettem.