vrijdag 21 januari 2011

Gezond verstand.

Laatst vertelde iemand mij dat ik ‘gewoon mijn gezonde verstand moest gebruiken’. Het betrof een tentamen, planologie aan de universiteit van Amsterdam, en ik vond het een verschrikkelijk beangstigend advies. Het idee dat er nog mensen zijn die denken dat het halen van een tentamen (of je gehele bachelor) berust op het gebruiken van gezond verstand is bizar. Niet alleen is het een belediging voor de gemiddelde student, maar meer nog voor de rest van de samenleving. Dat zou namelijk betekenen dat iedereen zonder universitaire graad een ernstig gebrek aan gezond verstand heeft. En dit vertaalt zich dan weer in het kijken naar shownieuws, het lezen van de telegraaf en het stemmen op Geertje W.

Zelfs de shownieuws kijkers kan het niet ontgaan zijn dat er vandaag zo’n elfduizend jonge mensen bijeen gekomen zijn, om heel hard te gaan schreeuwen op een grasveld met een groot podium. En nee, dat waren geen fans van ‘The Voice of Holland’, het was een zeldzamer soort mensen: De Studenten.
En we waren boos. Boos op alle langstudeerders die ons land regeren. Ons land wordt bestuurd door Maxime Verhagen, die elf jaar lang pogingen deed om enig gezond verstand op te doen en Meneer de President, die zeven jaar genoot van het studentenleven. En dat deze mensen nu besluiten om te bezuinigen op onderwijs, toont maar één ding aan: Gezond verstand komt niet met de jaren.

Maar het draait natuurlijk ook niet om gezond verstand op de universiteit. Het draait om intelligentie, interesse en inzet. Studenten zitten er niet voor groeiend gezond verstand, maar voor goed onderwijs. En juist de kwaliteit van dit onderwijs komt door dit kabinet behoorlijk in het gedrang. Een tweede studie betekend nu niet alleen meer kennis, maar ook veel meer collegegeld. Gemotiveerde studenten zijn dus op z’n zachts gezegd behoorlijk de lul. Boetes voor zogenaamde langstudeerders en peperdure masterstudies zijn ons lot. En niet alleen Jan-Willem en Frederik-Robert hebben nu een probleem, maar vooral Fatima, Henk en Ingrid. De kenniseconomie draait in Nederland op het principe ‘goedkoper is altijd beter’. En dus wordt bezuinigen investeren genoemd en is alles weer goed.

Dat is niet alleen jammer voor Henk, Ingrid en Fatima die hadden willen studeren, maar ook voor de rest van de maatschappij. Want een land zonder kennis is een land zonder toekomst. En volgens mij is dat erger dan een land zonder hypotheekrenteaftrek of JSF. Daarom wil ik iedereen oproepen zijn gezonde verstand te gebruiken en stel ik voor uit voorzorg alle shownieuws kijkers het stemrecht te ontnemen. Dan hoeft niemand meer zijn stem te verkwanselen aan dit zooitje rechtse onbenullen.

1 opmerking: