dinsdag 28 april 2009

Domheid valt niet te bestrijden, wel te benijden

Domheid valt niet te bestrijden, wel te benijden

Als je slim bent kun je ver komen in het leven. Je gaat dan na je vwo examen naar de universiteit, en na een jaar of zes studeer je glansrijk af en zul je het grote geld binnen gaan halen.

Als advocaat, hartchirurg of tandarts zit je altijd goed in de slappe was. Intelligentie was tot voor kort dan ook de belangrijkste graadmeter voor succes, want hoe veel ambitie of ijver je ook in je hebt, zonder een bovengemiddeld IQ kon je nooit de top bereiken.

Maar nu is er goed nieuws voor iedereen die niet gezegend is met een belachelijk hoog intelligentie quotiënt. Domheid, naieviteit en onwetendheid zijn namelijk de nieuwe wegen naar succes.

Hebben mensen jaren lang gepocht met hun onuitputtende algemene ontwikkeling, de laatste tijd trek je veel meer aandacht met het gebrek eraan.
Was ‘dom blondje’ eerst een ernstige beledeging, tegenwoordig is het big business.

De feministes van de jaren 20 zullen zich nu wel omdraaien in hun graf, want het idee dat vrouwen zich zo goed mogelijk moeten ontwikkelen lijkt nu al weer te verdwijnen.
In programma’s als Beauty and the Geek krijgen naieve en onderontwikkelde meiden alle aandacht. Ze mogen dan wel niet weten waar Afrika ligt, als je het programma mag geloven is hun leven geweldig. Ze hebben veel vrienden, een makkelijk baantje waar ze vrij weinig uit hoeven te voeren, en elke dag is een feestje.
Dit in tegenstelling tot de nerds, die dan wel gestudeerd hebben en de eerste 200 cijfers van pi kunnen opdreunen, maar verder een vreselijk leven lijken te lijden. Deze hard lerende jonge mannen hebben nog nooit een vriendin gehad en worden zeer kansloos afgeschildert, zo wil toch niemand eindigen?!

Hoe dommer de opmerkingen, hoe meer aandacht mensen lijken te krijgen. RTL5 maakt hier dankbaar gebruik van in het programma Lekker Slim. Kort gezegt: een hele show die draait om de domheid van jonge vrouwen. De vraag is of de deelneemsters echt zo dom zijn of dat ze het faken. Hoe dan ook: Ze doen in ieder geval geen enkele moeite om intelligent over te komen, en waarom zouden ze ook? Ze verdienen geld omdat ze niet weten dat de VS hetzelfde is als Noord Amerika, en ik vind het een vreemd idee dat dat kan in Nederland.

Dus als je niet genoeg aandacht krijgt, of graag met je hoofd op tv wil: Fake it till you make it. Stel zo veel mogelijk domme vragen, en binnenkort zal ook jij je kans krijgen. Wil je liever iets bereiken op de ouderwetse manier? Doe dan gewoon braaf je best op school en lees af en toe de krant, zodat jij wél weet wie Obama is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten